Základ svačiny je pečivo, ovoce/zelenina, sladké a pití.
Pohon pro naše schopnosti a dosažení cílů:
Pravidla:
- bezlepkové pečivo, žitné pečivo, třtinový cukr, smetanové produkty, sýry 45%, žádné kuřecí, plnotučné mléčné výrobky, máslo, sádlo, bezlepkové tyčky, čokoláda s třtinovým cukrem
- smažení na sádle
- pramenitá voda, studený ovocný čaj, teplý nápoj (použití nerezové termosky)
Základní suroviny:
- pečivo
- tvaroh
- uzeniny
- ovoce a zelenina
- bezplep. tyčky
- vajíčka
- jogurty
- sýry
Postupy:
- Kombinace základních surovin dle vlastní fantazie a chuťových nálad.
- Použití koření na změnění nebo vylepšení chutě surovin.
- Doplnění k surovinám: pomazánky, dresinky, saláty.
Tvaroh
- Na sladko: tvaroh, třtinový cukr. Do misky vyklopíme tvaroh, nasypeme na něj cukr, zamícháme a necháme rozpustit. Vanička plnotučného tvarohu nepotřebuje přidání mléka, kostka tvarohu ano.
- Na slano: tvaroh, sůl a nyní několik ingrediencí, které lze zkombinovat nebo použít jednotlivě > koření, cibule, česnek, jarní cibulka, vařená vajíčka, rajčata, avokádo, niva, uzená makrela, na jemno nastrouhaný křen, celer nebo petržel.
Vajíčka
- Obalíme hleba v rozmíchaném vajíčku a osmažíme na sádle. Jindy do vajíčka přidáme nastrouhaný sýr či jemně nakrájenou uzeninu nebo oboje.
- Vařená baštíme samostatně nebo přidáme do pomazánek.
Tento svačinový systém, který si každý znás vyšperkuje podle svého, nám zaručí dobrou náladu a potřebnou energii na práci či studium.