Máte již účet? Přihlásit se

Inspirativní seznam věcí_

/kategorie/tipy
Jak upéct domácí chleba
Jak upéct domácí chleba

Jak upéct domácí chleba

Poslední úprava: 24.09.2024 16:58:48

Velmi chutný i zdravý chléb bez větší námahy. 

Žitný chléb vylepšený bezlepkovou moukou

  • žitná mouka (Perner) 1kg
  • bezlepková mouka (Jizerka, Schär) 5 vrchovatých lžíc
  • sůl 2 lžíce
  • třtinový cukr 3 lžíce
  • semínka (slunečnicová, dýňová)
  • acidofilní nebo kefírové mléko 500ml
  • voda 
  • žitný kvásek 

 

Žitný kvásek:

N O V Ý

Do 1/4 sklenice s uzávěrem dáme žitnou mouku, zalejeme teplou vodou (ne horkou) a vytvoříme kaši (nesmí být moc řídká). Necháme na lince 3-4 hodin, následně přidáme lžičku mouky a potřebné množství vody, zamícháme, přiložíme víčko (nezavíráme) a dáme do lednice. Za 3-4 dny je kvásek připraven na použití.

D A R O V A N Ý

Požádejte vlastníka žitného kvásku o několik lžíc. 

K U P O V A N Ý

V některých krámech je k dispozici sušený nebo mražený. 

 

Kvásek přikrmujeme moukou a vodou 1x týdně. Po celou dobu je v lednici s neutaženým víčkem. 

 

Postup:

  1. V dostatečně velké míse smícháme kvásek se 3/4 žitné mouky a vodou. Nesmí být směs řídká. Kvašení zajišťuje voda, proto ani tužší forma není vítaná. Pořádně zamícháme. Mísu přikrejeme utěrkou nebo pokličkou. Dáme do trouby na spodní ohřev na 30-35˚. Necháme 3-4 hodiny pracovat.
  2. Nakynutou směs vyndáme, troubu nevypínáme. ODDĚLÁME SI několik lžíc do sklenice na další chleba.
  3. Do mísy přidáme zbytek žitné mouky, bezlepkovou mouku, sůl, cukr, semínka a tolik acido nebo kefír mléka, aby směs byla akorát hustá (nejlepší strukturu zjistíte praxí). Potřebujeme-li zahustít, použijeme bezlepkovou mouku.
  4. Dobře promíchanou směs dáme do sádlem vymazané formy či pekáče (Orion).  
  5. Přikrejeme utěrkou či pokličkou. Dáme zpět do trouby, kde necháme těsto pracovat 3-4 hodiny. 
  6. Po vykynutí opatrně (bez otřesů) vyndáme, vložíme do trouby plecháček s vodou a dáme předehřev na 230˚.
  7. Pečeme na 230˚ 10 minut a následovně na 180˚ 45-50 minut. Plecháček necháváme po celou dobu pečení v troubě. 
  8. Chleba hned po upečení vyndáme z formy nebo pekáče a dáme chladnout na mřížku. 

 


spinner.gif