Velmi chutný i zdravý chléb bez větší námahy.
Žitný chléb vylepšený bezlepkovou moukou
- žitná mouka (Perner) 1kg
- bezlepková mouka (Jizerka, Schär) 5 vrchovatých lžíc
- sůl 2 lžíce
- třtinový cukr 3 lžíce
- semínka (slunečnicová, dýňová)
- acidofilní nebo kefírové mléko 500ml
- voda
- žitný kvásek
Žitný kvásek:
N O V Ý
Do 1/4 sklenice s uzávěrem dáme žitnou mouku, zalejeme teplou vodou (ne horkou) a vytvoříme kaši (nesmí být moc řídká). Necháme na lince 3-4 hodin, následně přidáme lžičku mouky a potřebné množství vody, zamícháme, přiložíme víčko (nezavíráme) a dáme do lednice. Za 3-4 dny je kvásek připraven na použití.
D A R O V A N Ý
Požádejte vlastníka žitného kvásku o několik lžíc.
K U P O V A N Ý
V některých krámech je k dispozici sušený nebo mražený.
Kvásek přikrmujeme moukou a vodou 1x týdně. Po celou dobu je v lednici s neutaženým víčkem.
Postup:
- V dostatečně velké míse smícháme kvásek se 3/4 žitné mouky a vodou. Nesmí být směs řídká. Kvašení zajišťuje voda, proto ani tužší forma není vítaná. Pořádně zamícháme. Mísu přikrejeme utěrkou nebo pokličkou. Dáme do trouby na spodní ohřev na 30-35˚. Necháme 3-4 hodiny pracovat.
- Nakynutou směs vyndáme, troubu nevypínáme. ODDĚLÁME SI několik lžíc do sklenice na další chleba.
- Do mísy přidáme zbytek žitné mouky, bezlepkovou mouku, sůl, cukr, semínka a tolik acido nebo kefír mléka, aby směs byla akorát hustá (nejlepší strukturu zjistíte praxí). Potřebujeme-li zahustít, použijeme bezlepkovou mouku.
- Dobře promíchanou směs dáme do sádlem vymazané formy či pekáče (Orion).
- Přikrejeme utěrkou či pokličkou. Dáme zpět do trouby, kde necháme těsto pracovat 3-4 hodiny.
- Po vykynutí opatrně (bez otřesů) vyndáme, vložíme do trouby plecháček s vodou a dáme předehřev na 230˚.
- Pečeme na 230˚ 10 minut a následovně na 180˚ 45-50 minut. Plecháček necháváme po celou dobu pečení v troubě.
- Chleba hned po upečení vyndáme z formy nebo pekáče a dáme chladnout na mřížku.